Stichting Rond Spaarne en Hout
 

DE WATERMETERFABRIEK VERKOCHT AAN DE HOOGSTE BIEDER

Ondanks alle inspanningen van buurtbewoners, sympathisanten, stichtingen, wijkraden en andere maatschappelijk betrokken organisaties om de Watermeterfabriek te kopen voor de vraagprijs van € 250.000,- is het helaas niet gelukt om het pand te verwerven. De inschrijvingstermijn verliep op 7 januari 2021. Er waren 23 gegadigden waarvan er 21 boven de vraagprijs van € 250.000,- boden. De gemeente blijft op haar standpunt staan dat de Watermeterfabriek verkocht gaat worden aan de hoogste bieder. Daarmee geeft de gemeente geen gehoor aan de wens van de buurt om er een sociale broedplaats voor buurtactiviteiten van te maken.

In een ultieme poging om de gemeente op andere gedachten te brengen, brachten de initiatiefnemers, verenigd in de stichting "t Watermetercollectief , hun argumenten voor hun plannen voor het voetlicht aan de commissie ontwikkeling. Tevens overhandigden zij een petitie  Redt de Watermeterfabriek ondertekend door 817 sympathisanten (waaronder onze stichting) om bij de gunning niet alleen de prijs bepalend te laten zijn, maar ook de maatschappelijke en sociale functie mee te wegen. Helaas tevergeefs. Wethouder Roduner maakte de commissie duidelijk dat toch echt de prijs bepalend zou zijn. "De kavel gaat toch echt naar de hoogste bieder. Omdat er gegund wordt op de prijs, vereist deze verkoop geen verdere besluitvorming van de raad of het college".

 Daarmee komt er een einde aan de jarenlange discussie over wat er in de Watermeterfabriek moet komen. We moeten vrezen voor een commerciële partij, die er een restaurant met vergader-, feest- en bruiloft faciliteiten in gaat exploiteren. Dat is nu precies wat we niet wilden. Het frustrerende in het hele proces is, dat we er niet in geslaagd zijn om te politiek te overtuigen van een bestemming die draagvlak heeft in de buurt en de overkant van het Spaarne in de wijk Zuiderhout. Economische belangen blijken bij de gemeente te prevaleren boven de wensen van omwonenden. We zullen u van de verdere ontwikkelingen van de Watermeterfabriek via onze website nauwlettend op de hoogte houden

Eindelijk weten we wie de Watermeterfabriek heeft gekocht! 3 juni 2021 ontvingen wij bericht van de nieuwe eigenaren. Zij komen uit de evenementenbranche. Zij gaan het pand eerst grondig verbouwen met behoud van het oorspronkelijke karakter. Voor de restauratie wordt het bouwplan uit 1916 zoveel mogelijk gevolgd. In de winter van 2022 hopen zij het project af te hebben, corona en restauratie werkzaamheden dienende.

Voor hun aankondiging verwijzen wij naar bijgaande link en de berichtgeving in het Haarlems Dagblad

Eigenaren%20De%20Watermeterfabriek.pdf

Haarlemsdagblad%20De%20Watermeterfabriek.pdf